Menu

6-daagse opleiding specialisatie Manuele Lymfedrainage 2022

woensdag 11 mei 2022

Wil jij meer leren over Manuele Lymfedrainage? De specialisatie Manuele Lymfedrainage als diploma behalen? Daarna deze mooie specialisatie laten registreren bij ANBOS? Dit is mogelijk in het voorjaar van 2022! De opleiding Manuele Lymfedrainage omvat 6 lesdagen, waar je zowel theorie als praktijk leert. Na afloop doe je samen met je mede-cursisten een theorie en praktijkexamen (dit zijn 2 dagdelen).

6-daagse opleiding specialisatie Manuele Lymfedrainage 2022

DOCENT
De docent is Désirée Groen, ze is nascholingsdocent bij ANBOS en branche assessor. Désirée heeft haar eigen massagetherapiepraktijk en houdt zich al meer dan 25 jaar intensief bezig met Manuele Lymfedrainage. Zij werkt als oedeemtherapeute volgens de methode van Dr. Vodder.

WAT IS MLD?
Manuele Lymfedrainage wordt veel toegepast als voor- en nabehandeling van cosmetische ingrepen, maar is ook uitermate geschikt bij huidklachten, zoals acné, eczeem en een onrustige huid. MLD bevordert de werking van het afweersysteem, zowel preventief als na bijvoorbeeld een periode van ziekte. MLD bevordert de balans in het vegetatieve zenuwstelsel en ondersteunt daarmee weefselregeneratie, hormoonbalans en diepe ontspanning. Een veelzijdige en verrassend effectieve massagemethode voor hals/schouders en gezicht met veel toepassingsmogelijkheden voor de gespecialiseerde schoonheidsspecialist/ beautyprofessional. 

LET OP! Manuele lymfedrainage bij/na kanker komt in deze opleiding NIET aan de orde omdat Schoonheidsspecialisten in NL daar wettelijk niet voor bevoegd zijn.

ACHTERGROND
Manuele Lymfedrainage is in 1932 ontwikkeld door Dr. Vodder. Ons lichaam bestaat voor ongeveer 70% uit lichaamsvocht. Het lymfestelsel speelt hierin een belangrijke rol, met name bij het creëren en onderhouden van de optimale waterhuishouding. Het lymfestelsel zuivert en draineert onze weefsels en is dé basis voor vitaliteit en gezondheid!

INHOUD OPLEIDING
De opleiding vind plaats op woensdagen in mei en juni, in totaal 6 lesdagen, theorie en praktijk worden tijdens deze dagen behandeld. Het theorie- en praktijkexamen zal in juni plaats vinden bij KWC-uv in Woerden. Voor een optimale voorbereiding op de examens is het zeer gewenst dat alle lessen gevolgd worden. Een gemiste les kan in overleg met de docent ingehaald worden in Leidschendam. Hieraan zijn extra kosten verbonden.

De regulier lesdagen zijn op de woensdagen: in de ochtend theorie en in de middag praktijk (je werkt op elkaar):

 • 11 mei
 • 18 mei
 • 26 mei 
 • 1 juni 
 • 8 juni is een online meeting van 10.00-12.00 uur via Microsoft Teams ter voorbereiding van het theorie examen
 • 15 juni praktijkdag, waarbij je een eigen model moet meenemen
 • 22 juni praktijkdag, waarbij je een eigen model moet meenemen

Tijdens een deel van de opleiding worden de technieken van de MLD op elkaar geoefend. Bij bepaalde aandoeningen kan dit soms problematisch  zijn (o.a. schildklier, diabetes, eczeem, maag-darmproblemen, bloeddruk). Om vervelende situaties te voorkomen graag bij twijfel hierover contact opnemen met Anbos Academy of de docent Désirée Groen.

WAT KUN JE NA DEZE OPLEIDING?
Na het behalen van je diploma heb je veel kennis over het lymfestelsel en het belang daarvan voor de algehele gezondheid van een mens en voor het goed functioneren van het lymfesysteem in het bijzonder:

 • Je weet in welke situaties MLD met succes kan worden toegepast binnen de Schoonheidsverzorging, maar weet ook wanneer dat niet verantwoord is of hoe een behandeling kan worden aangepast aan de omstandigheden van dat moment.
 • Je bent in staat om in duidelijke taal uitleg/toelichting te geven aan cliënten over de MLD en de behandeling.
 • Je beheerst de technieken MLD van hals/schouders en gezicht zodanig dat je zelfstandig een volledige behandeling van deze gebieden kan geven, met een positief effect als resultaat. Met andere woorden: er komt lymfedrainage tot stand!


PRAKTISCHE ZAKEN

 • Voor deze opleiding neem je zelf je werkkleding, stoelhoes en handdoeken mee. Nadere details hierover ontvang je in de bevestigingsbrief na de aanmelding.
 • Reserveer voldoende tijd om te studeren en te oefenen tijdens deze cursus. Per week 4-6 uur.
 • Dit is exclusief de voorbereiding op het theorie- en praktijkexamen!
 • De totale studiebelasting van deze intensieve opleiding bedraagt ongeveer 90 uur, waarvan 38 docent contacturen.

EXAMEN
Het theorie-examen is op 13 of 14 juni en het praktijkexamen is op 29 juni 2022. De examens worden verzorgd door het KWC-uv (Kwaliteitcentrum Uiterlijke Verzorging) en vinden plaats bij ANBOS in Woerden.

PRIJS
Niet ANBOS-leden € 1020,00
ANBOS-leden € 950,00

Bovenstaande prijzen zijn inclusief het theorie en praktijkexamen bij het KWC-uv. Mocht je voor één van de examens zakken dan dien je het tweede examen zelf te betalen.

Inschrijven

Velden met een * zijn verplicht.
Persoonlijke gegevens
Zakelijke gegevens

Betaalwijze
Na inschrijving ontvang je per e-mail een factuur
Ja, ik accepteer cookies.

Deze website gebruikt cookies onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden.